Over mij

Wie ben ik ?

Allereerst, ” ik ben geen” psycholoog (al had ik dat best willen Zijn ;)),  therapeut of juffrouw.

” ik ben wel” : dochter, klein dochter, (1/2) zus (je), nicht (je), vriendin, vrouw , moeder, (aangenomen) schoondochter, schoonzus, tante, collega, buurvrouw, vrijwilligster, mantelzorger, kennis, klant en  leerling  😉

Mijn naam is Saskia Stam (1967) geboren in Vlaardingen,  onder de rook van Rotterdam. Ik ben getrouwd met Maarten en samen zijn we de ouders van onze 🙂 tiener zoon. Sinds 2003  wonen we op Flakkee in Oude Tonge en dat bevalt ons heel goed. De rust en ruimte vinden wij heerlijk en voelen ons hier thuis!

Opleiding en werkervaring:

Na de Land – en Tuinbouw school Bloemsierkunst / Dierenverzorging ben ik verder gegaan met het Kort Middelbaar Agrarisch Onderwijs Dierenverzorging. Omdat destijds de baantjes bij een dierenarts heel schaars waren ben ik verder gegaan  “in de zorg”;) En in 1986 van start gegaan met de opleiding Ziekenverzorging in een gecombineerd verpleeghuis (psychogeriatrie/ somatiek). Na een aantal jaar als ZV- er gewerkt te hebben, ben ik verder gegaan met de opleiding InrichtingsWerk. En heb 15 jaar als Persoonlijk Begeleidster bij de ASVZ gewerkt met zowel jongeren als ouderen. Van 24 u begeleiding, het opstarten van kleine woonvormen , inloop huis tot en met het begeleid zelfstandig wonen. Na een jaar combi van het moederschap en werk,  heb ik (wij:)) de keus gemaakt om met alle zorg en aandacht voor ons gezin te gaan.  Eenmaal in de zorg gewerkt te hebben, blijft dat toch in je systeem zitten 🙂 En ben in September 2011 de cursus palliatieve zorg gaan volgen, werk sinds 2012  als vrijwilligster in de Hospice. Omdat zorg en aandacht voor mij twee hele belangrijke begrippen Zijn… ben ik in 2017 de opleiding Mindfulness en Meditatie met Kinderen (  mindfull parenting)  gaan doen. En heb in  juni 2018 de vervolg opleiding Mindful Teens afgerond.

Hobby’s ?

Ik kook/bak graag, 💚 lekker eten, 💚muziek luisteren , meezingen, dansen en loop graag – niet hard;)” en 💚 zitten in de stilte ” zazen”. Het afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met Qigong wat ik ook leuk vind om te doen!

Sinds 2011 zit ik iedere dinsdagavond bij “Zen op Flakkee”  waar we met een aantal mensen het “zazen” (zen meditatie in stilte …) beoefenen.  Mijn man heeft mij daar toentertijd min of meer naar toe verwezen/ “gestuurd” ;)) .  Hij zag in de krant dat er een introductie cursus Zen meditatie in het dorp werd gegeven.  Om eerlijk te Zijn  was  mijn eerste  reactie/ gedachte :  Zenmeditatie…. dat is niets voor mij! Veel te zweverig! Maar niets bleek minder waar! Want het gaat juist om het hier en nu. Dus helemaal niets zweverig aan;) gewoon met  je beiden benen op de grond staan! Het gaat om aandacht en concentratie, je gewaar Zijn met alles wat is.

ZoF is voor mij de plek waar ik letterlijk en figuurlijk heb leren stil zitten… want dat was iets wat niet in m’n woordenboek voor kwam. Ik was altijd bezig met van alles en nog wat, met name zorgen voor …. en zorgen maken over ;)) . Ik zat met ontelbare gedachtes in m’n hoofd waarvan ik dacht dat ik daar altijd iets mee “moest” doen . Gedachtes van mezelf en van de ander, ik wist eigenlijk niet meer welke gedachte nou van wie was ;). Ook waren de dingen die ik deed nooit goed genoeg ( het kon altijd wel ietsje beter met nog net iets meer zorg en aandacht). Tja, voor de ander zorgen dat had ik gaande weg wel “geleerd”, maar voor mezelf zorgen dat was best een lastige…want hoe doe je dat dan zonder egoïstisch te Zijn?!  En eigenlijk is dat nog steeds wel iets waar ik tegen aan kan lopen;) Maar aan de hand van  het beoefenen van  zazen leer ik daar steeds beter mee om te gaan. Door mezelf niet te ontkennen maar te accepteren. Dat ik ook gewoon oké Ben – zoals ik ben…. gewoon onvolmaakt volmaakt 😉

Door in de stilte te zitten, te ervaren hoe het is om “te Zijn” met jezelf en door de tijd en ruimte te nemen (aandacht voor mezelf) ontstond er ook weer (adem) ruimte waardoor ik er ook gewoon weer voor de ander kon /kan Zijn. Het is voor mij een soort anker , een manier om voor mezelf te kunnen zorgen en bij mezelf te blijven. Om te zien waar het nu werkelijk omgaat. Het helpt mij met keuzes maken en prioriteiten te stellen. De rust en ruimte die het mij geeft. Dat is hetgeen wat ik heel graag aan kinderen zou willen doorgeven…….zeker in deze tijd  waar heel veel mogelijkheden en prikkels Zijn… die we zeker niet hoeven te ontkennen;) … maar het is dan wel fijn te weten dat we een keuze hebben hoe we hier mee om kunnen gaan.

In Juni 2017  ben ik de Opleiding mindfulness en meditatie met kinderen gaan doen en Mindfull parenting. 

En in juni 2018  de vervolgopleiding mindfulTeens om dit op een zo gegrond mogelijke manier aan de kinderen te kunnen meegeven/ overbrengen.

Verder volg ik een aantal keren per jaar intensieve zen-retraites (sesshins) in binnen en buitenland. 

Geloof ? Ja, ik geloof in de de BRON , dat de oorsprong van elk geloof …..

                     Onvoorwaardelijke 💚LIEFDE is!  Ik geloof…

                                                  Dat  alles met elkaar in verbinding staat.